Referenssi: Hämeenkyrö

Jyrkän rinteen jätevesihaaste

Modulirakenteinen maasuodatuskenttä ratkaisi ongelmatilanteen, jossa jätevedet päätyivät maaperäkäsittelyn sijaan naapurin pellolle.

Saimme yhteydenoton asiakkaalta, jonka kokoojakaivoon ei kertynyt vettä, ja asiakas oletti maasuodatuskentän olevan tukossa.

Vierailimme kartoituskäynnillä asiakkaan tontilla, joka sijaitsi jyrkässä rinteessä. Rinteen yläpäässä oli vanha betonirengaskaivo, josta jätevedet kulkeutuivat rinteen alaosassa olevaan ehjään sakokaivoon.

Imeytyskenttä oli perinteinen putkirakenteinen malli, joka oli kuitenkin tilan puutteen vuoksi aikanaan rakennettu liian lyhyeksi. Kenttä oli myös koholla muusta pihasta.

Pihan tasoitus samaan pakettiin

Kartoituksen perusteella suosittelimme asiakkaalle modulirakenteisen suodatuskentän asennusta vaakavirtauksena, jolloin kentän koko pituus mahtuisi tontille. Modulikenttä oli helposti asennettavissa maan tasalle, jolloin piha-alueesta saadaan tasainen.

Haasteeksi muodostui hiekan tuominen tontille vaikean maaston ja jyrkän rinteen vuoksi. Teimme yhdessä urakoitsijan kanssa varasuunnitelman – jos emme pääse kuorma-autolla naapurin peltoa pitkin tontin laidalle, siirtäisimme hiekan Avant-kuormaajalla.

Suunnitelmakuvien laatimisen jälkeen haimme toimenpideluvan kunnalta. Luvan saavuttua sovimme asennuspäivän.

Kannakoimme yläpihan betonikaivoon putken, jolla turhaksi jäänyt kaivo ohitettiin. Tarkastuskaivo puuttui, joten asensimme putkeen tarkastusluukun kaivon sisälle. Hiekan siirtämisen kanssa turvauduimme Avantiin, sillä vuoden 2017 märkä kesä piti huolen siitä, että pelto pysyi pehmeänä.

Sepeliyllätyksen selättäminen

Vanhaa kenttää purkaessa huomasimme, että kenttä oli tehty sepelistä, eikä maasuodatukseen soveltuvaa hiekkaa ollut lainkaan.

Kaivuun edetessä paljastui, että sepeliä oli kaksimetrinen kerros. Vesi ei ollut koskaan päässyt kokoojakaivoon, eikä se ollut suodattunut ja biologisesti puhdistunut sepelissä. Maan alta löytyi uoma, jota pitkin jätevettä oli edennyt naapurin pellolle.

Sepelirakenteeseen oli todennäköisesti päädytty tukkeutumisen pelossa, koska kenttä oli vain puolet toimivan maasuodatuskentän mitasta.

Maa-ainesten saavuttua testasimme hiekan suodattavuuden. Jouduimme kuitenkin toteamaan, että hiekka ei ollut tilaamaamme laatua, vaan liian hienoa maasuodatukseen. Reklamaation myötä saimme toimittajalta juuri oikeanlaista hiekkaa.

Asiakas sai toivomansa tasaisen pihan, ja urakkahinta piti. Huolettoman jätevesiremontin viisikohtaisen arvioinnin asiakaspalaute oli täysi kymppi.

HämeenkyröHämeenkyrö
”Asiakas sai toivomansa tasaisen pihan, ja urakkahinta piti. Huolettoman jätevesiremontin viisikohtaisen arvioinnin asiakaspalaute oli täysi kymppi.”